Terugblik op Schrijfmarathon 2014

Hands Typing on a Laptop ComputerIn februari kwam ik op het idee om een schrijfmarathon te organiseren. Ik deed al voor de tweede keer mee aan de Smut Marathon, de Engelse versie van de Schrijfmarathon en vroeg de bedenker ervan of zij het goed zou vinden als ik een Nederlandse versie zou starten. Dat vond zij geweldig, dus zo gezegd, zo gedaan. Op 1 maart 2014 vroegen we om deelnemers, op 4 maart hadden we 15 deelnemers bij elkaar. Op 15 maart 2014 is de Schrijfmarathon 2014 van start gegaan en op 22 november 2014 hebben we de winnaar bekend gemaakt.

En zoals het gaat wanneer je de eerste keer iets organiseert… aldoende leert men. Ondanks dat ik het precies zo organiseerde als de Smut Marathon, waren er puntjes waarop het een en ander haperde. Dus, wat hebben we geleerd en wat gaan we anders doen?

Aantal deelnemers
Het aantal deelnemers voor de Schrijfmarathon 2014 was beperkt. We hebben besloten dat de Schrijfmarathon 2015 een onbeperkte aantal deelnemers mag hebben. Deelnemers kunnen zich vanaf 13 december tot 31 januari aanmelden.

De wijze van stemmen
Één van de regels van de Schrijfmarathon is dat de deelnemers tijdens een stemronde niet mogen vertellen welk verhaal van hen is. Helaas hebben we geluiden gehoord dat niet iedereen hier 100% eerlijk in was. Overigens hebben we hier nooit enige bewijs voor kunnen vinden, maar om het stemmen eerlijker te laten verlopen, komt er een nieuwe wijze van stemmen voor de Schrijfmarathon 2015.

Het tijdpad
In de Schrijfmarathon 2014 hadden deelnemers 3 weken om aan een opdracht te werken en daarna duurde de stemronde een week. De rondes bleven doorgaan voor zolang er deelnemers waren. In de Schrijfmarathon 2015 hebben we 10 schrijfrondes en 10 stemrondes. Dit houdt in dat we in de finale ronde meer deelnemers kunnen hebben dan in de Schrijfmarathon 2014. Maar, de finale ronde zal in de Schrijfmarathon 2015 niet minder dan drie deelnemers hebben. Dit houdt in dat als er in schrijfronde 9 nog maar 3 deelnemers zijn, dat dan ook de finale schrijf- en stemronde wordt. De schrijfronde van de Schrijfmarathon 2015 is gedurende de periode van de vakanties juli/augusts verlengd.

De opdrachten
Er verandert niets in het soort opdrachten die we geven. Opdrachten kunnen van de deelnemers verwachten om bijvoorbeeld een treffende openingszin te schrijven, maar ook een situatieschets, of een verhaal in 500 woorden. Waar de ene deelnemer een opdracht makkelijk vindt, kan een andere er veel moeite mee hebben. Het is een schrijfwedstrijd en daarom proberen we de opdrachten ook uitdagend te maken. Tijdens het schrijven en het uitvoeren van de opdracht, leren de deelnemers meer over zichzelf en treden ze soms buiten de gebaande paden van hun schrijfstijl.

De prijzen
Voor de Schrijfmarathon 2014 hebben een aantal sponsors prijzen beschikbaar gesteld. Ook voor de Schrijfmarathon 2015 gaan we weer proberen leuke prijzen van sponsors te krijgen.

Ideeën en suggesties?
Heeft iemand ideeën of suggesties over de schrijfmarathon, zoals bijvoorbeeld leuke opdrachten aan de deelnemers, dan horen we het graag. Andere ideeën en suggesties zijn ook welkom, als het maar over de schrijfmarathon gaat.

© EWA Nederland

One thought on “Terugblik op Schrijfmarathon 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *