Hoe kun je hoger in de Seksbloggers Index komen? Het techie gedeelte

blog
Bron foto

Sinds oktober 2015 maken NBRplaza en EWA Nederland de Seksbloggers Index; een lijst met alle bij ons bekende seksblogs, gerangschikt op een ‘geheimzinnige’ score. Een aantal van de bloggers op de lijst hebben ons gevraagd hoe ze hoger op de lijst kunnen komen. Hieronder lees je onze tips, die ook voor bloggers die niet op de lijst staan van belang kunnen zijn. Deze keer behandelen we de technische aspecten van onze beoordeling.

Geen doel op zich

Hoog in de Seksbloggers Index staan met jouw schrijfsels, wie wil dat nou niet? Toch mag dat nooit een doel op zich zijn. Achter de index zit een berekening op basis waarvan een soort rapportcijfer ontstaat. Dat rapportcijfer zegt iets over de technische en inhoudelijke kwaliteit van je blog. Het zou je doel moeten zijn om een blog van zo goed mogelijke kwaliteit te maken. Dan kom je vanzelf hoger op de lijst.

De geheime berekening

NBRplaza en EWA Nederland beoordelen blogs die op de lijst staan op een groot aantal factoren, maar ze vallen uiteen in twee categorieën: een zo objectief mogelijk gemeten score over de techniek van de site en een wat subjectiever rapportcijfer van ons over de content van je site. Alle blogs worden gerangschikt ten opzichte van elkaar. De blog die het beste presteert krijgt de meeste punten en de blog die het slechtst presteert krijgt het laagste cijfer.

De Technische aspecten van je blog (en waarom je die op orde moet hebben)

Voor het rapportcijfer van de technische prestatie van je website, kijken we naar flink wat kengetallen:

1. Aantal Twittervolgers

Het aantal Twittervolgers is een belangrijk gegeven voor een seksblog. Dat komt omdat steeds minder lezers reageren via de weblog zelf. Ze hebben liever interactie via social media. Zonder een Twitter account is het daardoor vrijwel onmogelijk om interactie te hebben. Andere social media (bijvoorbeeld Facebook) weert volwassen inhoud. Bovendien hebben veel liefhebbers van erotiek een anoniem Twitter-account, wat het mogelijk maakt om anoniem te reageren. Het aantal Twittervolgers zegt dus iets over de populariteit van je blog.
Probeer daarom om via Twitter interactie te zoeken en je publiek te vergroten. Plaats linkjes naar je inhoud op Twitter. Er zijn verschillende tools die dat automatisch voor je kunnen doen, elke keer als je een nieuwe blogpost publiceert. Volgers zullen dit retweeten (als ze het goed genoeg vinden) en dat levert weer nieuwe bezoekers en volgers op.

2. Google Pagerank

Google Pagerank is genoemd naar mede-oprichter van Google, Larry Page. Er zit een hele ingewikkelde berekening achter en de uitkomst is een getal tussen 0 en 10. De Pagerank is een getal dat uitdrukt hoeveel kwalitatief goede inkomende links een website heeft. Het is een kengetal dat voor Seach Engine Optimization (SEO) iets zegt over de relatieve positie die je site zal hebben in zoekresultaten. Het is vrij lastig te beïnvloeden, maar hoe meer mensen nar jou linken, des te hoger je komt. Je doet het al verschrikkelijk goed als je een 1 of een 2 scoort trouwens. Op internet zijn verschillende ‘page rank checkers’ te vinden die jou kunnen vertellen wat de page-rank is van jouw weblog.

3. Pageviews

Elke keer als iemand een pagina van jouw weblog bekijkt, telt dat als 1 pageview. Het gemiddeld aantal pageviews per bezoeker zegt dus iets (maar niet alles) over hoe goed jouw blog wordt gelezen. Jij kunt zelf het aantal pageviews bekijken via de statistieken van je blog. Voor ons als beoordelaar is dat een stuk lastiger. Wij moeten vertrouwen op gegevens die vrij beschikbaar zijn en we gebruiken daarvoor de Google Chrome plugin SimilarWeb. Deze haalt onder andere gegevens van Alexa (zie verder).

4. Alexa ranking

De Alexa ranking is een rangorde van (bijna) alle websites in de wereld. Hoe lager de score, hoe hoger je op de lijst staat. Een lage score zegt dus iets over de relatieve positie van je website of blog ten opzichte van andere websites. Alexa heeft als belangrijkste nadeel dat het geen subdomeinen meeneemt. Daarom ziet het WordPress.com en Blogger weblogs nogal eens over het hoofd. Ondanks alle bezwaren tegen Alexa, zegt de Alexa ranking iets over hoe je blog bekeken wordt.

5. Referring domains

Ook kijken we naar het aantal refering domains. Dat is het aantal websites dat teruglinkt naar jouw weblog. Er zijn verschillende tools beschikbaar om te meten hoeveel refering domains jouw weblog heeft. Je kunt dit beïnvloeden door er voor te zorgen dat andere (bevriende) weblogs met enige regelmaat naar jouw weblog linken. Kwalitatief goede backlinks zorgen ervoor dat jouw site beter gevonden wordt. Het aantal backlinks zegt iets over hoe goed jouw weblog wordt gewaardeerd. Maar als alle backlinks afkomstig zijn van één domain (website) dan is dat minder goed dan wanneer dat door verschillende bronnen gebeurd. Probeer samen te werken met andere bloggers en verwijs regelmatig naar elkaars verhalen. Reageer ook op fora of op relevante andere websites met een link naar jouw weblog.

6. Snelheid

De snelheid van je website is een belangrijke factor als het gaat om de beoordeling van de technische performance van je website. Op de Pingdom tools kun je eenvoudig testen hoe hoog de snelheid is. Als die lager is dan 75, dan is er serieus iets aan de hand. Kijk of je iets kunt doen aan de grootte van de plaatjes, zet zware toepassingen die je op je site hebt draaien eens uit en kijk of er voor jouw platform plugins zijn die de snelheid kunnen verbeteren.

7. Leeftijd

Dit is een gegeven dat voor ons zwaar telt en dat je maar op één manier kunt beïnvloeden: blijf bestaan! Veel weblogs houden het niet langer dan een paar maanden tot een jaar uit. Ben jij een blijvertje of een eendagsvlieg? De leeftijd van je website bepalen we aan de hand van de datum waarop je domein is aangemaakt of, als we dat niet kunnen achterhalen, de dag waarop je je eerste blogpost hebt gemaakt.

Beïnvloeden?

Toegegeven, het zal voor een beginnend blogger zonder technische achtergrond, niet meevallen om deze technische kengetallen te beïnvloeden. Bedenk dat je door goede content en veel Twittervolgers vanzelf meer bezoekers krijgt. Die bezoekers zullen uiteindelijk ook naar je gaan linken (bijvoorbeeld vanaf hun eigen website, of vanaf social media). Daardoor zullen deze kengetallen vanzelf beter worden.
Natuurlijk kun je ook heel erg je best gaan doen om deze kengetallen op oneigenlijke manier te beïnvloeden. Daar zijn best trucjes voor. Maar de tijd die je daar in moet steken, kun je beter steken in goede inhoud.

Volgende keer

Volgende keer gaan we in op de manier waarop we de content van de weblogs beoordelen. Mocht je intussen jouw weblog kritisch door ons willen laten beoordelen, dan doen we dat graag en belangeloos. Laat een berichtje achter en we geven jou een aantal concrete adviezen om je weblog te verbeteren.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Naam van blog (verplicht)

Link naar je blog (verplicht)

Bericht

2 thoughts on “Hoe kun je hoger in de Seksbloggers Index komen? Het techie gedeelte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *