Het Podium: Sandra

Sandra

 

Sandra hebben we leren kennen via Gaisha, maar uiteindelijk ook doordat ze verhalen schrijft en linkt voor de maandelijkse uitdagingen van Thewa. Hopelijk ontmoeten we haar binnenkort bij een van onze bijeenkomsten, maar voor nu geven we haar het woord:

If you don’t like the path you’re walking, write another one

Mijn naam is Sandra en dit is zowel mijn schrijfnaam als mijn echte naam. Ik heb lang getwijfeld of ik zou blijven schrijven onder een pseudoniem en besloten dat ik dit niet wil doen. Ik ben trots op de verhalen die ik schrijf en de projecten waar ik mee bezig ben. Schrijven doe ik mijn hele leven al, en ik heb hier altijd leuke reacties op gekregen, al bleef het meeste van mijn schrijfwerk ‘hangen’ binnen mijn kennissen- en vriendenkring. Inmiddels ‘durf’ ik meer in het openbaar te treden met mijn verhalen. Ik vind het dan ook niet nodig om anoniem te blijven. Het schrijven is voor mij een uitlaatklep en een uit de hand gelopen hobby. Ik denk, dus ik schrijf zou zo’n beetje mijn motto kunnen zijn, 🙂 en ik schrijf over alles. Zaken die dichtbij me staan, maar ook over zaken die ver van mij af staan. Ik heb een groot inlevingsvermogen, waardoor het me weinig moeite kost mij te verplaatsen in mijn personages.

Ik ben 44 jaar, heb twee volwassen kinderen en werk in de gehandicaptenzorg. Samen met mijn partner heb ik in 2015 Gaisha in het leven geroepen. Gaisha is een online saga en beschrijft de erotische beleving van verschillende personages op verschillende manieren en binnen diverse geaardheden. Ik ben verantwoordelijk voor alle verhalen van Gaisha. Naast Gaisha heb ik sinds kort ook mijn eigen verhalen-site ‘Vlammende verzinsels’.
Via de POD uitgeverij boekscout heb ik een boek gepubliceerd ‘Ik mis mij’. Dit boek omhelst een heel ander genre en toch ook een andere stijl vergeleken met mijn schrijven van dit moment. In drie jaar tijd heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt, mede door mijn partner. Hij stimuleert me te schrijven wat ik in mijn hoofd heb zitten zonder bang te zijn voor de mening van anderen.
Vorige maand is het eerste boek in de Gaisha-serie, ‘Aftasten’, via Brave New Books gepubliceerd en op dit moment zijn we druk bezig met de promotie hiervan.

Onder de naam Nonna Gaisha heb ik inmiddels een aantal verhalen aangeleverd voor de Thewa-uitdagingen. dit zal ik verder blijven doen onder mijn eigen naam en via mijn eigen verhalen-site. Daarnaast ben ik van plan om volgend jaar deel te nemen aan de schrijfmarathon.

Ik merk dat erotiek, en de diverse beleving hiervan, langzaam uit de schaduw tevoorschijn komt, net als het schrijven en lezen van verhalen die zich in dit genre bevinden. Ik heb het idee dat dit deels veroorzaakt is door de serie van 50-tinten-grijs, al merk ik ook dat hier soms nog wat lacherig over wordt gedaan (Iedereen kent het boek, maar toegeven dat het ook echt gelezen is… 😉 ) Ik vraag me af hoe het voor andere auteurs is, maar soms krijg ik het gevoel dat ik mezelf moet rechtvaardigen als schrijver binnen het erotische genre. Ook de vraag of ik schrijf over eigen ervaringen wordt regelmatig gesteld. Alsof erotiek alleen maar beschreven kan worden vanuit eigen ervaringen…
Een schrijver maakt het verhaal, het boek en gebruikt daarvoor zijn of haar fantasie en in mijn geval mix ik dit met dingen die ik in het dagelijkse leven tegenkom. Dit kan een zin zijn die ik heb gelezen, of een gesprek wat ik heb opgevangen en waar mijn fantasie mee aan de haal gaat. Bijna overal zit wel een verhaal in, de kunst is dat je dit verhaal ook weet te vertellen. Ik vind erotiek een mooi genre om over te schrijven. Het is breed en laat zich goed combineren met andere genre’s. Mijn fantasie is eindeloos en ik vind het prettig dat ik door te schrijven een hele andere wereld kan creëren waar ik de lezer in mee kan trekken. Door mee te doen aan de verschillende onderdelen van EWA hoop ik mezelf als (erotisch) schrijver nog meer te ontwikkelen.

De meeste van mijn vrienden en familie weten dat ik schrijf, en ook dat ik verhalen schrijf die onder het erotische genre vallen. De reacties die ik hierop krijg zijn over het algemeen positief. Wat ik hoor is dat mensen mijn stijl van schrijven beginnen te herkennen. Als ik dan vraag wat die stijl precies is, hoor ik dat ik heel beeldend kan schrijven waardoor een lezer even in een bepaalde scene blijft ‘hangen’. Waarna ik de lezer weer in een snel tempo langs een volgende scene trek. Ik vind dit leuk, maar voor mij komt dan meteen ook de uitdaging iets te schrijven waarin iemand niet meteen herkent dat ik het heb geschreven… 🙂
Op het moment ben ik vooral bezig met promotie en marketing van het eerste boek van Gaisha, en het redigeren en herschrijven van de nieuwe seizoenen en verhalen voor mijn eigen site. Hier schrijf ik nu vooral nog korte(re) verhalen, maar misschien dat hier in de toekomst ook langere verhalen op te vinden zijn. Wat ik voor Gaisha doe vind ik erg leuk. De diverse personage zo uitdiepen dat ze ‘echt’ worden. Dat lezers ervaren dat het over een buurman, een vriendin, of zelfs over hen zelf zou kunnen gaan.
Ik geloof niet echt in een writersblock. Soms is het inderdaad wat moeilijker de woorden op papier te krijgen, maar verhalen blijven zich vormen in mijn hoofd. Ik maak dan vooral losse aantekeningen met steekwoorden en daarnaast doe ik onderzoek. Ik ben van mening dat je overal over kan en mag schrijven, maar ik vind wel dat de feiten moeten kloppen. Door met dit soort onderzoek bezig te zijn staat mijn ontwikkeling als schrijver nooit stil.
Ik heb altijd veel gelezen en ik merk dat ik dit weer meer moet gaan doen. Als ik boeken zou moeten aanbevelen dan zijn dit de boeken van Anaïs Nin, ik vind haar schrijfstijl erg mooi en uitdagend. Daarnaast was ik al erg jong verliefd op ‘Zout op mijn huid’ van Benoit Groult, een boek dat tot de verbeelding speelt. ‘Elf minuten’ van Paulo Coelho heb ik altijd erg prikkelend gevonden, maar of deze voorbeelden onder de erotische literatuur vallen? Voor mensen die over BDSM schrijven kan ik het boek ‘het verhaal van O’ aanbevelen. Voor deze tijd misschien vrij ‘braaf’, maar een mooi boek om gelezen te hebben.

SandraPodiumZoals ik al vertelde, heb ik Gaisha samen met mijn partner in het leven geroepen. Ik kan iedere andere auteur een ‘sparringspartner’ voor het schrijven aanbevelen. Regelmatig praten wij samen over de verschillende verhalen en de personages. Dit helpt enorm om de personages een gezicht te geven. Ze krijgen diepgang, verhalen met meer lagen.

Ik ben actief op zowel Facebook waar mensen mij kunnen vinden onder… nu ja, gewoon mijn naam dus :), en actief op twitter @Sandraves

Als mensen (nog) meer van mij willen weten… vragen staat altijd vrij, hier, via mijn site of via social media.

Ik hoop dat ik jullie een beetje weet te bekoren met mijn verzinsels.

3 thoughts on “Het Podium: Sandra

 1. Petra says:

  Super tof Sandra dat je op dit podium bent geklommen.

  Het is leuker als je jouw talent met anderen deelt en mensen laat mee genieten van de verzinsels in jouw hoofd. Ik volg jouw ontwikkelingen als schrijver graag en met plezier.

 2. Hallo Sandra,

  Welkom kom bij ons groepje schrijflustigen. Ik ga eens op mijn gemak jouw site doorbladeren, eens kijken wat je allemaal aan ons kwijt wil. Goed plan om volgend jaar aan de schrijfmarathon mee te doen; hoe meer zielen, hoe meer vreugde tenslotte.

  Met vriendelijke groet,
  Lex.

 3. Dank jullie wel, en doe dat lex. Ik ben benieuwd wat je van mijn site en vooral van mijn verhalen vindt. De verhalen die ik tot nu toe van je heb gezien, heb ik met veel plezier gelezen.
  Wel spannend, die marathon, van wat ik zie doen er veel getalenteerde schrijvers mee. Een hele mooie uitdaging dus 🙂

  Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *