Het Podium: Herman Spinhof

Herman Spinhof

 

Schrijven doe ik onder mijn eigen naam: Herman Spinhof.

Mijn motto is: Een dag niet schrijven = een dag niet geleefd.

Ik schrijf bijna 25 jaar als zelfstandig ondernemer voor kranten (o.a. AD, Rotterdams Dagblad), tijdschriften (Villamedia), internet-netwerken (Nederlands Medianetwerk), en de laatste jaren schrijf ik vooral boeken.

Naast schrijven ook research en productie voor tv-documentaires. Sinds een jaar ben ik ook fotomodel, omdat mijn oude kop zich daar goed voor leent (rimpels en makkelijke verschillende poses aannemen).

Erotische bdsm verhalen schrijf ik sinds een jaar voor de website van mijn Mistress. Samen met haar schrijf ik een boek over haar leven dat volgend jaar wordt uitgegeven. Tegelijkertijd ben ik bezig met het schrijven van een boek met persoonlijke verhalen van Molukkers over de 2de Wereldoorlog in Indonesië en de Japanse bezetting. Dat boek zal begin volgend jaar worden uitgegeven bij dezelfde uitgever: Walburg Pers.

Vorig jaar (2015) is het boek verschenen waar ik de ghostwriter van ben: De Srebrenica Dagboeken. Het dagboek van ex-kolonel Charles Brantz.

In hetzelfde jaar (2015) is ook de vernieuwde heruitgave verschenen van het boek waar ik de co-auteur van ben: De grootste kraak in krantenland; over de teloorgang van krantenuitgever PCM van o.a. Volkskrant, Trouw, Parool, AD en NRC (eerste uitgave in 2008).

En in 2013 heb ik het boek laten verschijnen: In het spoor van Bernard. Het verhaal van lijfwacht Pieter Wondergem.

Herman SpinhofIk ben socioloog gespecialiseerd in media en massapsychologie. Als zodanig heb ik lange tijd gewerkt voor o.a. de omroepen (NOS, Human) en voor internationale instellingen in Brussel, Manchester en Düsseldorf. Nog schrijf ik vaak over het wel en wee van de journalistiek en de ontwikkelingen van de media. Ik heb onder mijn eigen naam een blog op WordPress, verschillende sites op Facebook (Media Research & Journalism; Stadsdebat; Bezetting en oorlog en Arnhem Watching) en ben actief op Twitter, Pinterest en Instagram.

Mijn verhalen zijn vooral gebaseerd op echte ervaringen van mijzelf en van anderen. In mijn erotische verhalen stop ik ook wat fantasie die tot de verbeelding spreekt. Mijn boeken zijn non-fictie verhalen. Het boek dat ik samen met mijn Misteress schrijf wordt, om haar verhaal goed te kunnen vertellen een roman, gebaseerd op haar werkelijke levensverhaal.

Bij het schrijven van een boek, type ik eerst de interviews, de gesprekken volledig uit. Daarna ga ik het verhaal componeren en vervolgens ga ik editen zoals in een film en haal ik dramatische passages naar voren om vervolgens in een flashback het verhaal te schrijven. Ik probeer zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd te schrijven, dat maakt het verhaal actiever dan de verleden tijd. Daarmee hoop je dat de lezer er meer in betrokken raakt. Het moet lezen als een film.

Aristoteles is een groot voorbeeld voor mij om drama in mijn verhalen en boeken aan te brengen. En ja in de Hollywood-films zie je ook die opbouw: begin, midden en eind al dan niet met een cliffhanger. Met een protagonist en antiheld. Good and bad. Maar niet als een sjabloon ik stop er vaak ook een vervreemdend element in waardoor de lezer weer even op het verkeerde been gezet wordt.

Herman Spinhof

One thought on “Het Podium: Herman Spinhof

  1. Hartelijk welkom Herman. Dank je wel voor je uitgebreide beschrijving c.q. kennismaking. Erg interessant om te lezen. Heel veel succes met het schrijven van (erotische) verhalen gewenst.

    Met vriendelijke groet,
    Lex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *