NaNoWriMo 2016: Wie doet mee?

Inleiding

In 2015 deden we het voor het eerst: met een groep meedoen aan NaNoWriMo. Nou ben ik toch wel een gewoontedier en heb daarom besloten om weer hetzelfde te doen als vorig jaar: een groep mensen bij elkaar krijgen die allemaal meedoen aan NaNoWriMo en waarbij we elkaar kunnen steunen en aanmoedigen tijdens de drukke schrijfmaand.

Wat is NaNoWriMo?

Vorig jaar heb ik al uitgebreid aandacht besteed aan wat precies NaNoWriMo is. Toch ga ik enkele dingen hier opnieuw uitleggen:

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month en houdt in dat je gedurende de maand november een verhaal schrijft van minimaal 50 duizend woorden. Tijdens de maand doe je niet aan herschrijven van je verhaal, je schrijft alleen maar. Herschrijven kan in december. Je kunt er echter voor kiezen om een reeds geschreven verhaal te herschrijven. Zoals je vordert door je verhaal, tel je de woorden die al herschreven zijn als zijnde het aantal woorden voor NaNoWriMo. Uiteindelijk kies je zelf hoe je NaNoWriMo invult. Het gaat er uiteindelijk om dat je aan het eind van november een compleet verhaal van minimaal 50 duizend woorden hebt.

De NaNoWriMo community

Als je nog geen profiel hebt op de website van NaNoWriMo, meld je dan aan. De aanmeldingsprocedure is vrij eenvoudig. Je plaatst je verhaal niet op de website, maar hou daar wel bij hoeveel woorden je al hebt geschreven. Als jij je verhaal wel wil delen, kan jij het op een eigen blog doen, maar meestal worden verhalen niet gedeeld tijdens de schrijfmaand.

Behalve een account aan te maken op de website van NaNoWriMo, is het ook mogelijk lid te worden van groepen. Je kunt ervoor kiezen om lid te worden van de Nederlandse groep of je kunt zoeken of er een groep bij jou in de regio is.

Hoe bereid jij je voor op NaNoWriMo?

Ook al vindt NaNoWriMo pas in november plaats, is het belangrijk om je goed voor te bereiden, en dat gebeurd al in oktober:

1-7 oktober
Focus op de setup van je verhaal. Bepaal wie de hoofpersoon van je verhaal wordt. Hoe ga je de hoofdpersoon introduceren? Denk na over de openingsscene, de reden waarom dit verhaal geschreven wordt.

8 – 14 oktober
Bedenk hoe jij je verhaallijn wil laten verlopen. Waar wordt het ‘probleem’ van de openingsscene opgelost? Hoe maak je in het midden van je verhaal bekend wat het hoofdprobleem is? In het midden van je boek zit je hoodpersonage aan de grond. Wat de hoofdpersoon hier doet, is de aanzet voor de climax van je verhaal.

15 – 21 oktober
Bedenk hoe je verhaal gaat aflopen. Focus op het eind. Hoe is je hoofdpersoon van plan om het probleem op te lossen? Het kan zijn dat het nog niet duidelijk is hoe je het verhaal wil laten eindigen, maar een vaag idee is beter dan niets. Gedurende het verhaal moet je hoofdpersoon een groei doormaken. Wat heeft jouw hoofdpersoon geleerd?

22 – 28 oktober
Focus op de belangrijkste keerpunten in je verhaal. Wat is het belangrijkst in je verhaal – de hoofdpersoon of het plot? Indien het de hoofdpersoon is, concentreer je meer op de innerlijke reis van die persoon. Is het het plot, bepaal dan de reis die je hoopersoon en bijpersonen gaan maken en hoe ze de problemen in je plot gaan oplossen.

29 – 31 oktober
Maak een raamwerk van je verhaal, een lijst van de (mogelijke) hoofdstukken en een korte omschrijving van wat er in de hoofdstukken gaat gebeuren.
Dit raamwerk is uiteindelijk je houvast op dagen waarop schrijven wat moeizamer gaat.

1667 woorden per dag!

Op 1 november begin je te schrijven – een gemiddeld van 1667 woorden per dag. Geef niet toe aan de verleiding om tussentijds je woorden te editen. Vanaf 1 – 30 november concentreer je maar op één ding: schrijven. Vanaf 1 december kun je beginnen met editen.
Gemiddeld 1667 woorden per dag… je kunt het!

Doe je mee?

nanowrimo2016Ben je enthousiast geworden over NaNo?
Heb je eerder mee gedaan en wil je het nog een keer doen?
Heb je nog nooit meegedaan en wil je het een keer proberen?

Er is volgens mij geen beter manier om NaNo te winnen dan om elkaar te steunen en aan te moedigen tijdens de maand van het schrijven. Zelf ga ik ook weer een poging wagen… doe jij mee? Vul dan jouw naam, email adres en de link naar jouw NaNo profiel beneden in en laten we elkaar met enthousiasme en creativiteit november doorhelpen!

De NaNoWriMo strijders van 2016:

© EWA Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *