EWA goes Venus

venus2

Jeroen Spitzenberger en Georgina Verbaan spelen gewaagd machtsspel in Broadway-toneelhit. Johan Doesburg (o.a. van De Prooi en Genesis) regisseert dit fascinerende toneelstuk over verleiding, erotiek en macht. Venus is scherp geschreven en zowel geestig als ontroerend.

Regisseur Thomas (Jeroen Spitzenberger) is op zoek naar een hoofdrolspeelster voor zijn nieuwe toneelstuk Venus in Fur, dat hij baseert op het gelijknamige boek over masochisme en onderwerping. Hij staat op het punt om het theater te verlaten, waar hij de hele dag audities heeft gehouden, als actrice Vanda (Georgina Verbaan) binnenkomt. Ze is veel te laat voor haar auditie en maakt een vreselijke ordinaire indruk. Ondanks de twijfels van Thomas weet ze hem over te halen om haar acteerkunsten te tonen en voor zijn ogen verandert ze plotseling in de dominante hoofdrolspeelster waar hij naar op zoek is. Als hij vervolgens besluit de rol van onderdanige tegenspeler op zich te nemen, beginnen fictie en werkelijkheid steeds verder door elkaar te lopen.

Venus is de Nederlandse vertaling van het stuk Venus in Fur van David Ives dat in 2011 een daverend succes was op Broadway, New York. Na de nominatie voor een Tony Award voor beste toneelstuk waren de toegangskaarten niet aan te slepen. Roman Polanski ontving in 2013 lovende recensies voor zijn regie van de filmbewerking van het toneelstuk. Na opvoeringen in o.a. Canada en Australië is het stuk nu voor het eerst in Nederland te zien, exclusief in het DeLaMar Theater.
Bron: DeLaMar Theater 

Eind maart ontstond het idee om met een groep naar Venus te gaan. Vanuit EWA hebben we een aantal emails rondgestuurd om te inventariseren wie er mee wilde. Uiteindelijk hadden we een groep van tien en op 7 oktober 2016 was het zover: we gingen naar Amsterdam!

Na een snel diner begaven we ons naar het DeLaMar theater, waar we tot onze verbazing te horen kregen dat we konden kiezen om in de zaal te gaan zitten en niet op het balkon. We kwamen terecht op rij 9 en hadden een prachtig uitzicht op het toneel!

Op het toneel van Venus.
Het toneel.

Mijn recensie

De eerste paar minuten stond Jeroen Spitzenberger als Thomas alleen op het toneel, maar toen kwam Georgina Verbaan als Vanda erbij. Wat me als eerst aan haar opviel was haar sexy kleding, maar al snel was ik me daar niet meer van bewust en zat ik geheel een al in het stuk. De afwisseling tussen de rollen van Wanda en Severin (Vanda doet auditie voor de rol van Wanda en Thomas speelt tegenover haar als Severin) met de rollen van Wanda en Thomas gebeurde heel natuurlijk. Dit houdt een goede balans tussen donker en licht, de sm in het boek van Leopold von Sacher-Masoch en de onderzoekende geest van Vanda. Sommige stukken vanuit het script werden herhaald, maar dat was zeker niet storend.

In het stuk werd de mentale strijd over het wel of niet onderdanig of dominant zijn goed uitgebeeld. Jeroen en Georgina speelden het geweldig en overtuigend. Wat ze neerzetten, staat als een huis en liet me op het eind van het toneelstuk beduusd achter. Ik wist alleen maar dat ik enorm heb genoten van de voorstelling, maar kon nog weinig onder woorden brengen.
Als iemand die als onderdanige door het leven gaat, gebeurde er een aantal dingen op het toneel waar er bij mij vraagtekens ontstonden. Hoe komt het dat iemand dominant of onderdanig is? Moet er altijd een gebeurtenis zijn die ‘veroorzaakt’ dat iemand onderdanige of dominante gevoelens heeft? Kan het niet gewoon deel zijn van wie iemand is, van een persoonlijkheid? Zijn er mensen die een rol aannemen uit liefde voor een ander en alleen maar omdat de ander het vraagt? Deze vragen en nog anderen bleven me bij na de voorstelling. Georgina en Jeroen gaven niet alle antwoorden op deze vragen, maar toch bleef ik niet onvoldaan achter. Het toneelstuk was gewoon ‘af’. Intrigerend. Fascinerend.

Tot en met 12 december 2016 speelt Venus nog in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Ga het zien!

Andere recensies

Niet alleen ik, maar ook andere aanwezigen vertellen hoe zij het toneelstuk hebben ervaren:

Bron foto 1

© EWA Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *