NaNoWriMo Winnaars!

Op 28 september 2016 deden we een oproep: wie doet mee aan NaNoWriMo 2016 – de schrijfuitdaging waarbij je in één maand tijd 50.000 woorden moet schrijven.

Uiteindelijk kwamen er maar twee namen op de lijst: Antoinette en Sandra.
Beiden zijn ze als winnaars uit ‘de strijd’ gekomen!

NaNoWriMo 2016 Winnaar

Sandra’s ervaring

Ik zal eerlijk zijn, de eerste 1 a 2 weken vond ik het erg lastig mijn geschreven tekst niet meteen te her-lezen, aanpassen, schrappen etc. Uiteindelijk ging dit me echter steeds beter af en lukte het me zelfs om helemaal niet meer terug te lezen, en alleen maar te schrijven. Ik raakte toen ook echt in de ‘flow’. Het resultaat: Ik ben de magische grens van 50.000 woorden ruim gepasseerd.
Ik moet hierbij wel bekennen dat ik in de maand november ook een hele week vrij was van mijn werk, dit heeft wel geholpen. 🙂

Ik heb gewerkt aan een verhaal waar ik begin 2014 al mee was begonnen en wat weer op de plank was komen te liggen. Sindsdien ben ik heel anders gaan schrijven en toen ik het teruglas ter voorbereiding op de uitdaging, heb ik soms echt met kromme tenen zitten lezen zo langdradig waren mijn teksten. Dat moest dus anders. Ik heb het verhaal opnieuw geschreven. Woord voor woord en zin voor zin en alle overbodige verhaallijnen weggelaten. Het is nog niet af, maar ik ben wel van plan het af te gaan maken. Van dat punt uit zie ik wel wat ik er verder mee ga doen. Wie weet beland het weer op de plank 🙂

Ik vond het erg leuk om te doen en ook erg leuk om te merken dat 50.000 woorden in een maand tijd absoluut niet onmogelijk is. Dus voor volgend jaar…?
Ik denk dat ik weer van de partij ben.

Antoinette’s ervaring

Dit is voor mij niet de eerste keer dat ik aan NaNo mee heb gedaan, maar deze keer had ik wel een andere aanpak. Ik had een oud verhaal liggen en heb besloten om de NaNo maand te gebruiken om dit verhaal te herschrijven. Dit klinkt erg makkelijk, maar in de praktijk viel dit me wel erg tegen. De reden daarvoor is dat ik moest waken ervoor dat ik niet tijdens het herschrijven ook gelijk aan het redigeren ging. Het verhaal bevatte een aantal zaken die ik eruit wilde halen en daarnaast moesten er ook nog extra hoofdstukken geschreven worden waarbij het verhaal meer body kreeg, maar ook verder van me af zou staan.

Uiteindelijk moest ik de laatste dagen van november flink doorscrhrijven om de 50.000 woorden te halen en ben ik op dit moment net over de helft van het verhaal. Nu moet ik dus niet stoppen, maar juist met dezelfde instelling voor NaNo doorgaan met mijn verhaal. Het doel is om de ‘rauwe versie’ aan het eind van december helemaal af te hebben zodat ik in januari kan beginnen met het echte redigeerwerk.

Ook ik ben volgend jaar zeker weet van de partij!

© EWA Nederland

2 thoughts on “NaNoWriMo Winnaars!

  1. Leuk om deze ervaringen te lezen. Ik heb bewondering voor jullie durf en doorzettingsvermogen. Redigeren is bij mij vaak veel tijdrovender dan schrijven. Zo te horen was het voor jullie niet makkelijk maar wel heel bevrijdend om het verhaal eens te laten stromen zonder direct aan het redactiewerk te beginnen. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *