wiezijnwij_zwart

Inleiding
In augustus 2012 kwam er een verzoek uit Engeland om te bepalen of er behoefte is aan een Nederlandse tak van de EMCA London.

Wie was de EMCA London?
De EMCA – Erotic Meet Creative Arts – werd in mei 2011 in London opgericht door Annie Player, een erotisch auteur en organisator van evenementen. Zij kwam op het idee naar aanleiding van een tweet waarin de behoefte voor een conferentie voor erotische auteurs werd uitgesproken. Twee weken later zaten acht auteurs aan een tafel in een kroeg waar ze marketing technieken en het uitgeven van boeken bespraken, maar ook ervaringen en ideeën met elkaar deelden.

De EMCA groeide vrij snel. Mensen van over heel de wereld hadden er belangstelling voor, omdat het een uniek concept was. Nergens was er een mogelijkheid voor erotische auteurs om bij elkaar te komen. In augustus 2011 werd een online community gecreëerd – een soort van Facebook, maar dan waar erotische auteurs hun werk konden presenteren, het werk van anderen ontdekken en vanuit hier ontstonden er zelfs samenwerkingsverbanden. Niet alleen auteurs hadden belangstelling voor de EMCA. Het groeide tot een community voor uitgevers, kunstenaars, ontwerpers, fotografen, filmmakers en performers. Allemaal hadden ze één ding in gemeen: een erotisch tintje. Een heel team werkte aan het organiseren van de maandelijkse bijeenkomsten en vanuit de bijeenkomsten werden ideeën gedeeld, geïnspireerd en feedback gegeven.

In 2013 stopte de EMCA met bestaan. Annie Player startte de website en community ‘Afterglow Art’, een nieuwe uitdaging die zij vanuit Shanghai beheert.

EMCA in Nederland
Er bleek duidelijk behoefte te bestaan voor een Nederlandse groep voor erotische auteurs. Diverse mensen hebben op Twitter aangegeven er belangstelling voor te hebben. Op 1 december 2012 werd de eerste bijeenkomst in Rotterdam gehouden. Het werd een leuke en gezellige avond, ideeën werden uitgewisseld, een andere aanpak werd besproken. Op dezelfde dag werd het Twitter account van de groep geopend. Na de bijeenkomst werd er terug gerapporteerd aan Annie Player. Een tweede bijeenkomst werd in Utrecht gehouden, vanwege de meer centrale en beter bereikbare ligging. Tot aan de derde bijeenkomst werd er terug gerapporteerd aan Annie, maar Annie was achter de schermen al bezig met Afterglow Art en begon zich langzaam terug te trekken van de Nederlandse EMCA.

De groep had behoefte aan een eigen naam, want EMCA of Erotic Writers Creative Arts leefde hier niet. De naam Erotic Writers & Artists NL werd aangenomen. Er wordt besloten om een Engelse naam aan te houden omdat Annie toch nog ‘baas’ was over de Nederlandse tak van de EMCA. Een eigen website wilde we ook hebben, maar dat kon voorlopig niet omdat de EMCA als officiële bedrijf geregistreerd stond in Engeland en er mogelijk belastingtechnische of juridische problemen konden ontstaan. Annie begreep echter de behoefte aan een eigen website en registreerde en beheerde het domein eroticwriters.eu maar sinds de tweede helft van 2013 is Annie vrijwel niet meer betrokken bij de EMCA in Nederland.

Waarom de naam EWA Nederland?
Ondanks dat de groep geen connectie meer had met Engeland, bleef de Engelse naam op de website staan. De naam was onder de deelnemers al verkort naar EWA – niet E-W-A als letters, maar EWA als één woord. Er werd besloten om deze naam aan te houden, omdat het al bekend is op Twitter, Facebook en Fetlife en een naamsverandering alleen maar verwarring kan veroorzaken. Daarnaast is het ook symbolisch een eerbetoon aan waar we vandaan kwamen, want als EMCA London niet bestond en er niet was gevraagd om een Nederlandse gedeelte te beginnen, dan was er ook geen EWA Nederland.

Voor wie is EWA Nederland?
Heb je een blog waarop jij verhalen plaatsen en wil je feedback over jouw verhalen? Of misschien schrijf je gedichten en wil je daar feedback op? Wil jij inspiratie opdoen voor nieuwe verhalen of gedichten? Zou jij jouw verhalen of gedichten gepubliceerd willen zien? Ben je een kunstenaar of fotograaf en wil je naamsbekendheid verwerven? Of ook gewoon feedback op jouw gecreëerde beelden? Misschien ben je een lezer van verhalen of gedichten en lijkt het je leuk om de schrijvers/dichters te ontmoeten en feedback te geven op hun creaties? Of misschien wil je gewoon contact leggen met mensen die zich op een creatieve manier bezig houden met erotica?
Is jouw antwoord ja op één of meer van deze vragen, dan is deze groep voor jou.

Wat gebeurt er tijdens een bijeenkomst?
Alle bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht. In het begin van het jaar worden alle data voor bijeenkomsten bekend gemaakt. Ongeveer een maand voor een bijeenkomst, wordt de bijeenkomst op de website aangekondigd. De aankondiging bevat ook een thema, een uitdaging. De bedoeling is dat het thema gebruikt wordt voor verhalen of gedichten die aangeleverd worden voor feedback. Alle verhalen/gedichten worden gelinkt onderaan de aankondiging voor de bijeenkomst. Indien jij zelf geen blog hebt om de verhalen op te plaatsen, dan kan je gebruik maken van deze service.

De sfeer op zo’n middag is gezellig, gemoedelijk en respectvol . Feedback is opbouwend en daardoor ook inspirerend en motiverend. We leren van elkaar, geef elkaar advies en er wordt vaak gelachen op zo’n middag. Het is gewoon een heerlijk samenzijn.

Waarom een bijdrage voor het bijwonen van een bijeenkomst?
De bijdrage is behalve symbolisch, ook een kleine bijdrage aan het organiseren van de bijeenkomsten alsook om de website in de lucht te houden.

Hoe sluit je aan bij deze groep?
Simpel: door naar de bijeenkomsten te komen!

Vragen of suggesties zijn welkom!